vineri, iulie 29, 2022

Exemple de printări defectuoase 28

 

 Figura 1



Figura 2



Figura 3




Figura 4


Fugura 5


   În figurile de mai sus se prezintă două printuri diferite realizate cu aceiași imprimantă. În figura nr. 1 se prezintă o pagină de test. În figura nr. 3 este un print cu o imagine oarecare printată în modul peisaj. Figurile 1 și 3 se observă că la cartușul negru rezidualul este plin și îl transferă pe pagină (dungile negre verticale, subțiri în partea dreaptă a paginii, pe toată lungimea ei și 50% din lățime), dublarea imaginii în partea de jos, dublare care are loc trei secvențe, dar din ce în ce mai șters. Se mai obsearvă pe partea stângă a figurii și trei puncte albastre dispuse la distațe egale care indică începutul uzurii la cilindrul optic de la culoarea albastră. Dar toate aceste defecțiuni sunt uzuale, normale pe care le prezintă orice cartuș după o anumită exploatare. 

  Dar cea mai mare defecțiune, și aceasta este la imprimantă, se constituie prin fisurarea fixing filmului (cilindru din material termoizolant care îmbracă rola presoare și peste care rulează hârtia pentru topirea tonerului). 


  În imagine se prezintă un fixing filmul (cilindrul de culoare gri) și rola presoare (culoare roșie) peste care se introduce fixing filmul
 


Este o defecțiune majoră a imprimantei și primul sinptom este adânciturile pe pagină. Pagina printată este în relief și în fig. 2 am încercat să fotografiez aceste "umflături" vizibile pe dosul paginii (fig. nr. 2), pe marginea din dreapta a imaginii, dar posibilitățile limitate nu mi-au permis să redau cu acuratețe aceste "umflături". Sunt niște dungi albe, frânte la miloc, care se repetă periodic. Defecțiunea este la început deorece pagina iese din imprimantă dar se observă în print doar niște pete albe, dispuse la distanțe egale (figura nr. 4 și nr. 5). Funcționarea în continuare a imprimantei în aceste condiții duce la mărirea fisurii fixing filmului, ruperea lui și blocarea imprimantei. Este o defecțiune majoră deoarece pentru înlocuirea 

fixing filmului trebuie demontată toată imprimantei.


Figura 6


 Această figură nr. 6, adăugată ulterior primei postări, se obsearvă mai bine pe margine și pe mijlocul paginii defecțiunea fixing filmului, în special în partea de jos și sus a paginii unde spațiul este neprintat.


Figura 7

 În figura nr. 7 se observă că ruptură fixing filmuluise accentuează și se mărește.

Remediu: în primul rând înlocuirea fixing filmului și, apoi, golirea rezidualului la culoarea neagră și, în funcție de exigențele clientului, înlocuirea artușului la culoarea albastră (cyan).






 
Google