sâmbătă, aprilie 05, 2008

Desfundarea cartuşelor


    Dacă totuşi s-au înfundat duzele unui cartuş (este vorba de cartuşele cu cerneală care au capul de printare integrat color sau black) cum procedăm ?

   În primul rînd NU folosiţi pentru desfundarea capului spirt.Este strict interzis ! Spirtul medicinal sau tehnic are tendinţa să precipite fazele solide (pigmenţii) de faza lichidă (apa), de cele mai multe ori. Pe timpuri, cine îşi mai aminteşte, atunci cînd România fabrica cerneală pentru stilouri la "Flaro" Sibiu, pe instrucţiunile care însoţeau cutiile în care se livrau sticluţele de cerneală respective se recomanda pentru curăţirea stiloului o soluţie formată dintr-un amestec de apă şi, atenţie !, un procent de maxim 15% spirt. Se mai recomanda de asemenea ca să se curăţe stiloul înainte de fiecare încarcare cu o astfel de soluţie. Sfaturile erau date tocmai pentru a preîntîmpina obturarea capilarului stiloului, capilar al carui diametru de curgere, comparativ cu cel al duzelor de la cartuşe (care au diametrul de cca. 25-30 microni) ar fi ca diametrul unui fir de păr şi tunelul prin care circulă metroul. Aceste indicaţii ( evitarea spirtului la desfundarea cartuşelor şi altele) au fost cuprinse şi într-un mic prospect care însoţeau cartuşele de HP noi livrate în perioada 2002- 2003, într-o campanie promoţională, alături de un kit format dintr-un CD şi dintr-o mică periuţă care se lipea pe o hîrtie, hîrtie care trecută prin imprimantă curăţa exteriorul duzele de scamele de praf care se acumulau în imprimantă de-a lungul timpului.
Dar să revenim, dacă ni s-a înfundat capul de printare al cartuşului putem încerca:

1) Să desenăm nişte forme geometrice sau, cel mai simplu în Excell, să se marcheze mai multe celule, pe care să le umplem cu cele trei culori de bază cu care se reîncarcă cartuşul sau un singur patrat sau dreptunghi, dacă avem cartuşul negru de desfundat, şi să se printeze de cîteva ori, selectînd regimul de printare "best". Se va observa ce duze sînt înfundate şi amploarea înfundării.

2) Ţinerea cartuşului pe un şerveţel sau hîrtie igienică imbibată cu apă cîteva ore.

3) Ţinerea capului de printare, doar suprafaţa cu duze, într-un vas cu apă clocotită timp de cîteva secunde. Atenţei: se va evita contactul circuitelor electrice cu apa clocotită.

4) Ţinera capului de printare al cartuşului într-o soluţie de desfundat care se poate procura de la distribuitorii sau comerciaţii care vînd asemenea de produse. Se găsesc mai multe tipuri de astfel soluţii deoarece, de regulă, fiecare producător de cerneluri compatibile pentru imprimante scoate pe piaţă şi soluţii pentru desfundat duzele, fie pentru exterior, fie pentru interiorul cartuşelor sau pentru ambele cazuri.

5) Apelarea la firmele specializate în practicarea de astfel de servicii de reîncărcare a cartuşelor şi care posedă soluţii mai avansate pentru desfundarea duzelor ( echipamente cu abur, ultrarasunete etc.).

Prin analogie cu medicina se ştie că atunci cînd pentru aceiaşi boală sînt mai multe remedii înseamnă că nici unul nu este bun 100% şi este mai uşor să previ decît să lecuieşti. Fiecare metodă are un anumit nivel de aplicabilitate care este dat de durata cît a fost ţinut ("stătut" cartuşul), tipul de cartuş ( în general Canon-urile se desfundă mai greu), tipul soluţiilor folosite şi se pot desfunda parţial, mai mult de 3-4 duze înfundate afectînd o printare corespunzătoare.
Deci încercaţi să vă feriţi să ajungeţi în astfel de situaţii şi să ţineţi cont de recomandările pe care le-am făcut mai înainte privind expoatarea cartuşelor.

 
Google