duminică, ianuarie 25, 2009

Nelămuriri privind cartuşele reîncărcate

M.P. îmi scrie :

" Detin o imprimanta all-in-one (print/scan/copy) HP Deskjet F2100 (F2187) care functioneaza cu cartuse HP 21/22 pe care scrie ca sunt de unica folosinta. Acestea sunt cele care sunt in mod obisnuit reincarcate si genereaza problemele despre care am citit pe site-ul dv ? Daca da, cum se pot reincarca atata timp cat nu sunt dotate in acest scop ? Pe de alta parte, de vreme ce exista tusuri si kituri ptr reumplere cartuse, presupun ca exista si cartuse 'oficial' reincarcabile - aveti cunostiinta de asa ceva ? Imi puteti recomanda tipuri compatibile cu imprimanta susmentionata ?
De asemenea, am o nelamurire: cartusele gen XXL, cu volum mai mare de tus (pomenea cineva de 16 sau 12ml fata de 2ml cat au cele standard), cum pot incapea in locasurile destinate celor standard, caci presupun ca au dimensiuni mai mari ?
Intrucat sunt novice in acest domeniu, sper ca imi vor fi iertate eventualele inadvertente strecurate fara voie in cele de mai sus.
Va multumesc anticipat ptr timpul si atentia dv. "


RĂSPUNS.

Cea mai mare parte a beneficiilor băneşti a producătorilor de impimante nu provine din vînzarea echipamentelor, ci din vînzarea consumabilelor, în speţă a cartuşelor pentru astfel de echipamente. Dacă multifuncţionala dv. a costat 300 sau 400 de lei, un set de cartuşe C21, 22 costă în jur de 120-130 de lei. Deci la trei seturi de cartuşe, imprimanta s-a amortizat. La început, prin anul 2000, imprimantele se livrau cu cartuşe umplute la jmătate din capacitate, sau chiar încărcate la capacitatea normală. Dar a apărut controversa : dacă o pereche de cartuşe noi, pentru un anumit echipament, valorează aproape cît tot echipamentul, dacă nu şi mai mult, nu este mai rentabil să-mi cumpăr un echipament nou, care oricum este nou şi are şi cartuşe noi în el ? Producătorii de echipamente de printare au rezolvat acestă dilemă a cumpărătorului : cartuşele cu care se livrează imprimantele conţineau 50% cerneală din capacitatea lor normală, iar mai recent, doar atîta cerneală cît cumpărătorul să poată face cîteva probe, ca să verifice dacă echipamentul funcţionează şi apoi, gata s-au terminat şi este necesar să cumpere cartuşe normale şi la preţuri normale. Trebuie să trăiască şi ei ! Dar trebuie să trăim şi noi şi de aceea s-a născut ideea reîncărcarilor, care nu a fost descoperită de români - în ciuda "inteligenţei" noastre seculare, ci tot de americani. Noi doar am prelut, ca şi alţii, pontul.
Unele din primele cartuşe cu cerneală (mă refer la Hewllet - Packard, pe scurt HP şi despre această firmă voi vorbi în continuarea postului meu, deoarece este firma cu cea mai mare penetrare pe piaţa noastră, în special, şi pe cea mondială, în general: sînt fiabile, ieftine şi mie mi-au făcut o impresie foarte bună), din gama C51629 black sau C51645 black erau şi mai sînt încarcate la 40 sau 42 de mililitri de cerneală şi costă aproximativ 100 de lei. Un cartuş care echipează imprimanta dv. C21 black este încărcat doar cu 5 ml. de cerneală dar costă în jur de 60 de lei. Deci conţine de opt ori mai puţină cerneală ca un C 29 sau C 45, dar costă cam jumatate din el. Deci vedeţi unde este beneficiul producătorului ?
Cartuşele au printate pe ele informaţia că sînt de unică folosinţă. Aceasta informaţie are darul de proteja produsul, deoarece un producător nu poate şti ce-i vine în cap unui beneficiar şi el vrea să reîncarce un cartuş, cu acid clorhidric - de exemplu, să scrie cu el pe tablă metalică (?!). Apoi producătorul nu ştie ce cerneală poate să-l încarce deferiţi "întreprinzători", să-l încarce cu mai multă cerneală şi astfel cartuşul să curgă în imprimante şi s-o strice şi apoi să meargă la producător să-i ceară daune. Şi nu în ultimul rînd, producătorul vrea să-şi vîndă produsele lui, aţi văzut mai sus de unde-i provin beneficiile cele mai mari. Dar cum legea antitrust funcţionează la ei, cartile tehnice care însoţesc echipamentele livrate, şi acum au descoperit "ei" că există pe lumea aceasta în afară de limba bulgară, croată, ungară, poloneză, letonă etc. şi limba română, scriu că folosirea unor cartuşe reîncărcate sau compatibile " NU SCOATE IMPRIMANTA DIN GARANŢIE". Sau dacă pe unele cărţi tehnice s-a omis pe site-ul oficial Hp scrie acest lucru - vezi punctul 4 . Asta scrie dar românii noştri se fac că nu ştiu, de aceea cînd te duci cu o imprimantă în garanţie la vînzător, acesta, uneori, dacă află că ai folosit cartuşe reîncărcate ţi-o scote din garanţie. Că în materie de reîncărcări s-au mai "vîrît" şi tot felul de oportunişti care cred că ştiu, aceasta este altă poveste. Dar cum întotdeuna, adevărul, este pe undeva la mijloc...se mai poate discuta pe această temă. Cartuşele se reîncarcă. Dacă daţi un "search" pe un motor de căutare pe Internet ( exemplu Google) cu cuvîntul "refill cartridge" o să rămîneţi uimită de multitudinea de firme din lumea întreagă care se ocupă de acest serviciu de reîncărcare a cartuşelor cu toner sau cerneală. Deci se poate reîncărca orice tip de cartuş de imprimantă, aproape. Einstein spunea cum se face o descoperire : " Toată lumea ştie că un lucru este imposibil. Vine un necunoscoscător şi ăla face descoperirea". Aşa şi la reîncărcări, în ciuda indicaţiei că "cartuşul este de unică folosinţă", s-au trezit unii care nu au citit această indicaţie şi ei au făcut descoperirea că se pot reîncărca şi folosi de mai multe ori acelaşi cartuş.
Despre cantitatea de cerneală care se reîncarcă un cartuş este o altă problemă. La început, cartuşele despre care am vorbit, C51629 şi C51645 au fost înlocuite cu C 6614 şi, respectiv, C6615. Aceste cartuşe erau identice, mai puţin contacte electrice, ca cote de gabarit şi capacitate cu C51629 şi C51645 numai că erau reîncărcate cu mai puţină cerneală ; C6614 cu 28 ml cerneală, iar C6615 cu 25 ml de cerneală. Dar ele permiteau şi permit, să fie reîncărcate la capacitatea iniţială, adică 40 şi, respectiv, 42 de ml. de cerneală, capacitate la care le reîncarc şi eu acum fără a exista pericolul de a curge în imprimantă. Apoi HP-ul, şi după el şi ceilanţi producători Lexmark, Canon etc, au modificat concepţia constructivă a cartuşelor şi ca principiu de funcţionare şi ca formă funcţională. Dacă C51629, C51645, C6614, C6615 erau etanşe, cartuşele moderne, C21, C 27, C56 etc. nu mai sînt etanşe şi dacă mediul de depozitare a cernelei în interiorul cartuşelor era o incintă golă iniţial care se umplea apoi cu cerneală, acum este un burete şi cartuşele au dimensiuni mai mici, dar conţin şi o cantitate mai mică de cerneală.
Cum au rezolvat producătorii cantitatea de cerneală care o introduc în cartuşele Light sau XXL.
Simplu : anumite cartuşe la aceleaşi cote de gabarit permit să fie reîncărcate cu mai multă cerneală ( ex. Lexmark nr. 16 black - 10 ml. de cerneală şi nr. 17 black- 17 ml.). HP-ul pentru cartuşele de C 350 black au scos varianta C 350 XXL black care are cote de gabarit mai mari şi, constructiv, imprimanta permite introducerea lor în acelaşi suport a cartuşelor XXL chiar dacă acestea sînt mai lungi deoarece jocul dinte capătul cartuşului şi capacul exterior (cum se vede in pliatul de intalare al echipamentului dv.) al imprimantei permite. S-au gîndit proiectanţii la toate, nu-i aşa ?
În explicaţiile mele m-am referit numai la cartuşele black deoarece cartuşele color au tehnologie de fabricaţie puţin diferită şi ca să nu demobilizez cititorul blogului cu prea multă vorbărie. În general şi cartuşele color au cam acelaşi principiu de funcţionare şi prin analogie, ceea ce am explicat aici despe cartuşele blak, grosso modo , se poate aplica şi la cartuşele color.
Cartuşele "oficiale" reîncărcate sînt cunoscute sub denumirea de "compatibile". Sînt cartuşe pe care le colectează diferiţi producători, alţii decît cei originali, ca şi mine sau eu ca şi ei, le reîncarcă cu cerneală mai bună sau mai proastă, le introduc în cutii frumos colorate şi le vînd. Preţul cartuşelor compatibile se cifrează, în general, cam la 60-70% din preţul unui cartuş original. Dar acest procent nu-i o regulă, el avînd variaţii foarte mari în funcţie de calitatea de cerneală, de producător etc. Chiar în exemplul care vi l-am dat eu la HP 350 XXL, siteul este al unui producător de cartuşe compatibile.
Sper ca răspunsul meu să vă ajute să rezolvaţi anumite necunoscute referitoare la echipamentul pe care îl deţineţi.
Numai bine.








Achiziţionez cartuşe goale de imprimante şi copiatoare care nu au mai fost reîncărcate.

 
Google