marți, martie 25, 2008

Marea întrebare: Cîte pagini printează un cartuş ? ( 1 )

Cea mai mare întrebare pe care şi-o pune fiecare este cît printează un cartuş fie el cu toner sau cerneală nou sau reîncărcat. "Cîte pagini pot să printez cu el ?"
În primul rînd fie ca este un cartuş cu toner, fie ca cu cerneală, reîncărcat el va printa la fel dacă este încărcat, binenţeles, cu cantităţi egale de toner sau cerneală. Bine, dar cîte pagini ?
Proiectanţii, din motive de marketing şi de reclamă, umflă exagerat numărul paginilor pe care-l poate printa un cartuş. Pe cutiile în care se livrează cartuşele (cu toner, în special) sau imprimantele cu cerneală, în general, sînt date numarul de pagini pe care-l printează respectivul cartuş, de regulă, cîteva sute sau chiar mii de pagini. FALS ! Este la fel cum notăm noi preţul unui produs şi undeva mic scris "Preţul nu conţine TVA". La fel şi în cazul nostru este inscripţionat sub numărul de pagini, undeva, sau doar în cartea tehnică mesajul înşelător "cu acoperire (sau densitate) de 5%" ! La cartuşele color fabricanţii sînt mai darnici şi dau un 10, hai 15%, maxim 30% acoperire. Pîi ce înseamnă 5% suprafaţă scrisă dintr-o pagina format A4 ? Un titlu bolduit, dar nu prea mare ! O dungă lată de cîţiva milimetrii pe lăţimea unei pagini format A4. Dacă priviţi o pagina scrisă o să vedeţi că în cele mai multe cazuri ea are o acoperire sau suprafaţă scrisă de cel puţin de 40 - 50% . Şi atunci unde este adevarul se întreabă filozofii ?
În general pe la mijloc deoarece, totuşi, imprimantele au mai multe regimuri de printare începînd de la două (cele cu toner mai uzuale) şi ajungînd pînă la trei, patru şi chiar cinci, imprimantele profesionale cu cerneală. Ce înseamnă regimul de printare ? Înseamnă numărul de treceri ale cartuşului prin acelaşi loc. Adica la o printare FAST sau DRAFT sau depinde cum au botezat-o proiectanţii, cartuşul trece o singură dată peste un punct al paginii, viteza de printare este mare, însă contrastul şi, implicit, cantitatea de cerneală consumată este mai puţină. Cu cît mărim setarea şi trecem la treptele superioare NORMAL, BEST etc. viteza de printare se micşorează, contrastul creşte şi se mareşte şi consumul de cerneală. Se poate ajunge ca pagină printată pe o imprimantă cu cerneală in modul BEST să iasă udă aproape. Deci în funcţie de necesităţi şi de caracteristicile imprimantei se poate seta un regim (mod) de printare adecvat necesităţilor.
Fabricanţii recomandă ca la exploatarea unui cartuş nou să se aplice un regim de printare inferior (fast sau draft), iar pe masură ce cartuşul se goleşte sau se uzează să se treacă la un mod superior de printare. La un regim de printare NORMAL sau BEST, dacă un cartuş cu cerneală are o duză sau două sînt înfundate sau arse, acest lucru nu se observă, dar devine deranjat la un regim de printare în modul DRAFT sau FAST. Mai multe duze arse sau înfundate nu se mai pot acoperi şi cartuşul trebuie înlocuit, dacă documentul necesită o acurateţe mărită.

 
Google